уторак, 3. јануар 2023.

UNUTRAŠNJE I SPOLJAŠNJE

 
Unutrašnje i spoljašnje

Baruh Šalom Ha-Levi Ašlag (Rabaš) 

Skromnost znači to da pojedinac, na svaki način, i u akciji i u umu, poništava sebe pred drugim. Ovo znači da pred svojim prijateljem pojedinac isto tako treba da poništi svoje gledište.

Postoji unutrašnje i postoji spoljašnje. Unutrašnje se naziva „skriveno” i „misao” a spoljašnje se naziva „otkriveno” i „akcija”. Ono što svako može da vidi pripada akciji, ali misao nije otkrivena. Zbog toga se misao razmatra za unutrašnje, to jeste misao pripada unutrašnjem čoveka. Akcija se razmatra za spoljašnje, a u njoj postoji unutrašnje – misao.

Otuda, kada se pojedinac poništava pred svojim prijateljem to se neće razmatrati za poništavanje ukoliko to poništavanje nije na oba načina – i u misli i u akciji.

Pojedinac treba da se poništi ne samo u akciji, već i u umu takođe, i treba da kaže da je gledište prijatelja važnije od njegovog gledišta. U suprotnom, to se ne razmatra za poništavanje. Kada pojedinac pred prijateljem pokazuje da se poništio, to je samo dodvoravanje, to jeste on spolja pokazuje da je njegov prijatelj važniji od njega, a unutar sebe on zna da njegov prijatelj nije ni blizu njegovom nivou.




Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.